Γλώσσα-Κεφάλαιο 11


Με αφορμή το 11ο κεφάλαιο της Γλώσσας της Ε' Δημοτικού (Παιχνίδια) συγκεντρώσαμε πληροφορίες για πάρα πολλά παιχνίδια κάποια από τα οποία παίξαμε με πολύ κέφι.

ΣΙ ΜΑΡΙΟ
Τα παιδιά κάνουν έναν κύκλο και ενώνουν τα χέρια έτσι ώστε οι παλάμες τους να βλέπουν προς το μέσον του κύκλου. Μπορούν να παίξουν όσα παιδιά θέλουν. Τα παιδιά αρχίζουν να τραγουδούν το τραγούδι κτυπώντας το κάθε ένα με το δεξί του χέρι, την παλάμη του παιδιού που βρίσκεται στο αριστερό του χέρι.
Όταν φτάσουμε στο one, two, three, τότε το προτελευταίο παιδί πρέπει να χτυπήσει την παλάμη του παιδιού που είναι τελευταίο. Αν την κτυπήσει, τότε το βγάζει από το παιχνίδι και ο κύκλος μικραίνει. Αν δεν την χτυπήσει, τότε βγαίνει αυτό από το παιχνίδι.





ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Το παιχνίδι παίζεται με όσους παίχτες θέλετε.
Τα παιδιά κάθονται στη σειρά και το πρώτο λέει μία λέξη στο αυτί του δεύτερου, το δεύτερο στο τρίτο και έτσι συνεχίζεται ώστε να φτάσει στο τελευταίο παιδί. Αν το τελευταίο βρει την αρχική λέξη, τότε πηγαίνει μπροστά και λέει τη δική του.



ΚΟΚΚΑΛΟ ΞΕΚΟΚΚΑΛΟ
Αυτό το παιχνίδι παίζεται καλύτερα με πολλά παιδιά. Κάποιος μετράει από το 1 μέχρι το 10 και αρχίζει να κυνηγάει τα άλλα παιδιά. Αν προσπαθήσει να πιάσει ένα παιδί, το παιδί αυτό πρέπει να πει κόκκαλο και να μείνει ακίνητο για να μη το πιάσει. Το παιδί αυτό μένει ακίνητο μέχρι κάποιο από τα άλλα παιδιά το ακουμπήσει, λέγοντας ξεκόκκαλο.
Το παιδί που θα πιαστεί τελικά είναι και αυτό που θα είναι ο κυνηγός στον επόμενο γύρο.




ΤΖΑΜΙ
Το τζαμί παίζεται από πολλά παιδιά, τα οποία χωρίζονται σε 2 ομάδες. Τα υλικά που χρειάζονται είναι μια μπάλα μεσαίου μεγέθους και 7 με 10 κομμάτια κεραμίδια ή επίπεδες πέτρες για την κατασκευή της πυραμίδας.
Οι δυο ομάδες τα βάζουν και αυτή που κερδίζει ξεκινά το παιχνίδι. Με τη μπάλα στα χέρια οι παίχτες της πρώτης ομάδας στήνονται σε μια γραμμή και ο ένας μετά τον άλλο ρίχνουν την μπάλα προς την πυραμίδα για να τη γκρεμίσουν. Οι παίχτες της αντίπαλης ομάδας είναι διασκορπισμένοι στο χώρο πίσω από την πυραμίδα, ενώ ένας βρίσκεται κοντά στην πυραμίδα ώστε να πιάσει την μπάλα μετά την πτώση της πυραμίδας και να κυνηγήσει κάποιον από τους αντιπάλους για να τον «κάψει». Ένας συμπαίκτης του διασκορπίζει τις πέτρες στην περίμετρο του μικρού κύκλου.
Οι παίχτες της ομάδας που έριξαν την πυραμίδα προσπαθούν να ξαναχτίσουν την πυραμίδα χωρίς οι αντίπαλοι να τους χτυπήσουν-«κάψουν» με την μπάλα. Αν οι αντίπαλοι «κάψουν» κάποιον συμπαίχτη τους, ο παίχτης βγαίνει από το παιχνίδι και συνεχίζουν οι υπόλοιποι μέχρι να χτίσουν την πυραμίδα, αν τους «κάψουν» όλους τότε κερδίζουν και το παιχνίδι τελειώνει. Αν όμως η πρώτη ομάδα καταφέρει να ξαναχτίσει την πυραμίδα τότε φωνάζει «Τζαμί!» και κερδίζει εκείνη.









print this page

0 comments: