Επαγγέλματα που χάνονται στο χρόνο


Από τότε που μάθαμε ότι θα επισκεφτούμε τον κύριο Γιώργο είχαμε μεγάλη αγωνία. Ποιος είναι ο κύριος Γιώργος; Ο αγγειοπλάστης-μουσικός του χωριού μας. Την αγγειοπλαστική την αγάπησε λόγω οικογενειακής παράδοσης, η μουσική τον κέρδισε. Παρόλο που δεν εξασκεί πλέον το επάγγελμα του αγγειοπλάστη συχνά του έρχεται η επιθυμία να δώσει μορφή σ΄ένα κομμάτι πηλού και το κάνει ακόμα καλά. Η πρώτη του επαφή με τη δουλειά αυτή ήταν πριν από 50 περίπου χρόνια. Παππούς, πατέρας αγγειοπλάστες, ήταν αδύνατο να πέσει το μήλο μακριά από τη μηλιά. Την έκανε δηλαδή επειδή του άρεσε και επειδή ήταν οικογενειακή δουλειά. Ο κύριος Γιώργος, στα λίγα χρόνια της ενασχόλησής του με τον πηλό έχει κατασκευάσει μερικές χιλιάδες αγγεία. Ο πηλός παρασκευάζεται από χώμα και νερό. Πρέπει να το ζυμώσεις και να του δώσεις ένα σχήμα, αναλόγως τι θέλεις να φτιάξεις. Το βάζεις στον τροχό ( έτσι λένε το μηχάνημα που σε βοηθάει να δώσεις σχήμα στον πηλό) και με νερό, του δίνουμε το σχήμα που επιθυμούμε. Στη συνέχεια τα πήλινα αντικείμενα αφήνονται σε εσωτερικό για να στεγνώσουν και μετά ψήνονται σε φούρνο στους 1000 βαθμούς Κελσίου. Ακολουθεί η διακόσμησή τους.Από την αρχαιότητα ακόμα οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τον πηλό για να φτιάξουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Εκεί αποθήκευαν το νερό τους, το λάδι τους, πάστωναν το κρέας τους και πολλά άλλα. 
Στο τέλος ο κύριος Γιώργος μας είπε ότι πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά, ειδικά τα παλιότερα χρόνια, αλλά με τη θέληση και την αγάπη γίνονται  «κεραμικά θαύματα».

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος «Επαγγέλματα που χάνονται στο χρόνο», το οποίο υλοποιείται από την τάξη μας το σχολικό έτος 2013-2014.

print this page

0 σχόλια: